SKŁADNIKI:
670 dag mąki pszennej
335 dag mąki żytniej ( typ 720)
1l wody przegotowanej letniej
2/3 szkl płatków owsianych
2/3 szkl otrębów pszennych
garść nasion słonecznika
garść nasion dyni
4 płaskie łyżeczki soli
1/2-1 łyż suszonej cebuli - niekoniecznie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1.Zakwas rozprowadzić w wodzie+ mąki, wszystko dokładnie mieszamy UWAGA! w lewą stronę2.Odkładamy około 2 łyżki wyrobionej masy do słoiczka ...jest to zaczyn do wykorzystania następnym razem.Słoiczek z nałożoną lecz nie zakręconą zakrętką- (aby dochodziło do wnętrza powietrze) , wkładamy do lodówki ( można przechowywać zaczyn max do 10 dni).
3.Do masy + płatki owsiane, otręby, nasiona, sól i (cebulkę - niekoniecznie). Kolejny raz wyrobić ciasto drewniana łyżka kręcąc w lewo. Przełożyć do 2 małych foremek ( keksówek),wysmarowanych oliwką i posypanych bułka tartą lub otrębami. Pozostawić przez ok. 6-8 godz. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
( np.słoneczne miejsce, obok kominka , pod kocem)
4. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować chleb wodą .
Pieczenie chleba w piekarniku z termoobiegiem:
200stopni C- 10 min
180stopni C - 10 min
160 stopni C -60 min
Pieczenie chleba w piekarniku bez termoobiegu
220 st.C- 10 min
200 st C- 10 min
180 st.C- 60 min
Upieczony chleb wrzucamy od razu z foremki pod ściereczkę do wystygnięcia.
SMACZNEGO
Kolejne szaleństwo to szycie króliczków a'la Tilda....Oto pierwszy z nich ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz