niedziela, 27 lutego 2011

Ciasto marchewkowe




CIASTO:
- 1,5-2 szklanki startej marchwi( na małych oczkach tartki)
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oliwy
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników lub cynamonu

KREM:
-Serek Mascarpone 250g
- 1/2 kostki masła
-2 łyżki cukru pudru

POLEWA CZEKOLADOWA:
1/2kostki masła lub margaryny
1/2 szk cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki gorącej wody

SPOSÓB WYKONANIA:
Białka ubić na sztywno + cukier, dalej ubijać+ żółtka+ mąkę wymieszana z proszkiem, sodą + kakao+ cynamon+ oliwę+ marchewkę. Wszystko starannie wymieszać mikserem. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą okrągłej blaszki. Piec w nagrzanym piekarniku 180-200 stop C 1 godz.

Gdy ciasto ostygnie przeciąć je na dwa krążki i przełożyć kremem: ( wszystkie składniki ubić na jednolita masę mikserem)

POLEWA: Masło stopić na ogniu, wsypać cukier puder, gdy roztopi sie + kakao+gorącą wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Ostudzić. Polać gęstniejącą polewa ciasto.
                                        SMACZNEGO!!!!!!

Ciasto nadaje się do zjedzenia również bez użycia kremu  ;-) Gorąco polecam!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz