CIASTO:
- 1,5-2 szklanki startej marchwi( na małych oczkach tartki)
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oliwy
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników lub cynamonu
KREM:
-Serek Mascarpone 250g
- 1/2 kostki masła
-2 łyżki cukru pudru
POLEWA CZEKOLADOWA:
1/2kostki masła lub margaryny
1/2 szk cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki gorącej wody
SPOSÓB WYKONANIA:
Białka ubić na sztywno + cukier, dalej ubijać+ żółtka+ mąkę wymieszana z proszkiem, sodą + kakao+ cynamon+ oliwę+ marchewkę. Wszystko starannie wymieszać mikserem. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą okrągłej blaszki. Piec w nagrzanym piekarniku 180-200 stop C 1 godz.
Gdy ciasto ostygnie przeciąć je na dwa krążki i przełożyć kremem: ( wszystkie składniki ubić na jednolita masę mikserem)
POLEWA: Masło stopić na ogniu, wsypać cukier puder, gdy roztopi sie + kakao+gorącą wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Ostudzić. Polać gęstniejącą polewa ciasto.
SMACZNEGO!!!!!!
Ciasto nadaje się do zjedzenia również bez użycia kremu ;-) Gorąco polecam!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz