Tłusty Czwartek - w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako zapusty. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami.
Przepis na faworki ( chrust )
Składniki:
40 dag mąki pszennej (2 szklanki), 4-5 żółtek, 4 łyżki gęstej śmietany, łyżka spirytusu lub octu, sól, cukier puder, cukier waniliowy, tłuszcz do smażenia (smalec, olej)
Przygotowanie:
Z mąki, jaj, spirytusu (octu) i śmietany ugnieść twarde ciasto (przez kwadrans ubijać mocno wałkiem).. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąć paski szerokości około 3 i długości 12cm. Każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż na długości ok 4-5 cm, po czym jeden z końców paska przeciągnąć przez otwór. Ciasto nie powinno być zbyt mocno oprószone mąką gdyż będzie ona opadać i przypalać tłuszcz. Paski ciasta na faworki można trzymać na i pod zwilżoną lekko ściereczką zapobiegnie to ich wysychaniu. W garnku rozgrzać tłuszcz (tłuszcz jest gotowy do smażenia jeśli wrzucony kawałek ciasta od razu wypływa na powierzchnie). Smażyć na jasnozłoty kolor. Odsączyć na bibule lub papierowym ręczniku. Gdy przestygną posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Faworki można przechowywać kilka dni pod przykryciem. Smacznego.
Moje faworki są już gotowe , ale chyba nie doczekają jutra ;-(
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz